Het ministerie van Financiën heeft de invoering van het UBO-register nogmaals met enkele maanden uitgesteld. De Kamer van Koophandel redt het namelijk niet meer om voor 1 september de achterstanden op het UBO-dossier weg te werken.
Het UBO-register is ingevoerd om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. Het is in feite een database van alle personen in Europa die de (uiteindelijke) eigenaar zijn van een bedrijf of zeggenschap in een organisatie hebben. De registratie is verplicht voor iedereen die een economisch belang van meer dan 25 procent heeft in een onderneming.
Het eerste uiterlijke termijn stond voor 27 maart 2022. Omdat veel bedrijven de registratie pas aan het eind van deze periode hebben gedaan, is er een achterstand ontstaan bij de verwerking daarvan. De doorlooptijd bedraagt op dit moment ongeveer 25 weken.
Dit zorgt met name bij nieuwe ondernemingen voor onrust, omdat een UBO-inschrijving onder meer verplicht is om zaken te doen met een financiële instelling. Om deze problemen te voorkomen heeft het Ministerie van Financiën een tijdelijke regeling ingevoerd. Nieuwe ondernemingen volstaan hierbij met een ontvangstbevestiging van hun UBO-opgave. Hiermee kunnen zij dan toch bijvoorbeeld een zakelijke rekening openen. Zodra de melding door de KvK is verwerkt moet de onderneming dit alsnog melden. Deze regeling zou aflopen op 1 september 2022. Omdat de achterstanden bij de KvK nog niet zijn weggewerkt, is de regeling nu verlengd tot 1 januari 2023.