Belastingrente overige belastingen stijgt per 1 juli 2023

De te betalen belastingrente voor vrijwel alle belastingsoorten stijgt per 1 juli 2023 van 4 naar 6%. De hogere rente geldt ook als u belastingrente ontvangt.

Er wordt belastingrente in rekening gebracht als de Belastingdienst uw aanslag niet op tijd kan vaststellen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u te laat aangifte heeft gedaan. Ook wordt belastingrente in rekening gebracht als het bedrag van uw aangifte lager ligt dan de uiteindelijke aanslag. Vanaf wanneer de Belastingdienst rente berekent en meer regels hieromtrent verschillen per type belasting. Deze vindt u duidelijk uitgelegd op de site van de Belastingdienst.

Anderzijds vergoedt de Belastingdienst belastingrente als de fiscus bijvoorbeeld zonder reden te lang doet over het opleggen van uw belastingaanslag.

Voor de vennootschapsbelasting (Vpb) en bronbelasting bedraagt de te betalen belastingrente thans 8%. Dit percentage blijft voorlopig hetzelfde, naar verwachting tot 1 januari 2024. De te ontvangen belastingrente op de Vpb en bronbelasting blijft gehandhaafd op 10,5%. Bij een verlaging zou de belastingbetaler namelijk benadeeld worden.

Bron: SRA